NICL/ UIIC 684 Insurance Assistants recruitment exam Syllabus, Sample/Previous year questions of Reasoning, Numerical Ability, General Awareness, Computer knowledge & English Language

United Insurance(UIIC) / National Insurance (NICL) . United Insurance 684 Assistants recruitment Overall exam details, exam books, previous year papers

UNITED INDIA INSURANCE COMPANY LTD
United India Insurance recruitment 2014-15
United India Insurance Company(UIIC) is going to conduct recruitment examination for the 684 post of Insurance Assistant. The examination will be conducted in the first week of January 2015. Candidates who are planning to appear in the examination & want to prepare for the examination than you are at the write place. This page will be updated with new questions, stuffs, previous year papers. So you all are requested to keep visiting.

Since the examination will be conducted in 113 cities across the India so you can aspect some level of difficulty. More than 1 lac candidates will be appearing in the examination & to compete in such examination you have to really work hard. Start preparing now. Its not too late if you are willing to get job in one of the top Insurance Company in India.


Overall Exam details
Duration of Objective Test: 120 minutes[2 hours]
Average time per section: 120 / 5 = 24 minutes.

SectionMaximum Marks
Reasoning50
English Language50
Numerical Ability50
General Awareness50
Computer Knowledge50
Total250
Total Marks obtained shall be
proportionately reduced to a base
of 35 marks (A)
35
Interview (B) 15
Total (A) + (B)50

Friend see you have 2 hours with five sections so you can take an average of 24 minutes per section.
So you can see you won't be having much time, so please don't bluff, don't try to attempt all the questions as their is negative marking too i.e 1/4th of the total marks assigned to each questions.
Just guessing & ticking the answer will take you no where. You have to attempt the paper in smart way.
So here are few instructions about how to attempt or you can say tricks to attempt the paper.
1. See all these 5 sections won't require equal time so try to attempt those sections in which you find yourself strong or which takes less time.
2. According to us
Sections taking more time are: Numerical Ability & Reasoning
Sections taking less time are: General Awareness, Computer knowledge & English Language
3. We suggest you to go first for sections which take less time so that you have ample amount of time for time consuming sessions i.e Numerical Ability & Reasoning
4. All the questions except English section will be available in bilingual i.e. English & Hindi so don't think that hindi medium candidates or candidates who studied in Hindi can't perform.
5. Candidates who will be selected will go for Computer Proficiency Test for final selection. So you can assume that this is a kind of screening test. 

Section wise Syllabus, Sample Questions
Note: There are some good books to prepare for Insurence Exam. They contain previous year papers from 2002 to 2013. Purchase these books, it takes 2 to 3 business & it will be delivered at you place
These books are Useful exam likes 
Life Insurance Corporation of India
New India Assurance Co. ltd.
United India Insurance Co. Ltd.
National Insurance Co. Ltd.
Oriental Insurance Co. Ltd. & Other Insurance Companies AAO, AO,ADO & Others

Recommended Books

Part I : Reasoning Ability
This will test your mental ability its quite easy but time consuming just you need to understand what is being asked, so we recommend you to at temp this section at last.
for eg
Ques: If TAP is coded as SZO, then how is FREEZE coded?
a) EQDFYG, B) ESDFYF, C)GQFDYF, D) EQDDYN
Ans: here you need to find relation between SZO & TAP
Like here T is followed by S T->S, P->O
then in FREEZE, F->E, R->Q, E->D, Z->Y
so answer is EQDDYN

Ques: If the code, FORGE is written as FPTJI. How is CULPRIT written in the code?
a) CSJNPGR, B) CUMQSTU, C)CVNSVNZ, D) CQOSULM
Apart from this their might be questions on
1) Decision Making
2) Data Structure
Like you will be given an
I/P: 18, 12, 27, 11, 14, 25
Step-I: 27, 18, 12, 11, 14, 25
Step-II: 27, 25, 18, 12, 11, 14
Step III: 27, 25, 18, 14, 12, 11
Step IV: ?
You have to analyse the pattern & have to tell the step 4

3) Series
like 5, 7, 10, 15, 22, __
(1) 30(2) 38 (3) 33 (4) 42 (5) 50
Ans is 33
33 as you can see the diff. b/w 2 successive no. is  2, 3, 5, 7 & so on...

Series: 6, 15, 33, 39 , ___
a) 137, b) 141, c) 143, d) 147

Series: 2, 5, 9, 19, 37, ___
a) 47, b) 87, c) 75, d) 85

4) Puzzles
Ques: A & B are brothers. C & D are sisters. A's son is D's brother. How is B related to C?
a) Father, b) Brother, c) Grandfather, d) Uncle

Solution: Clearly B is the brother is a, A's son is D's brother. This means D is the daughter of A. Since C & D are sisters, C is also the daughter of A. So B is the uncle of C. Hence the answer is (d)

Statement: A is the son of B, B's sister has a son D and a daughter of E, F is the maternal uncle of D. 
Based on the above statement answer the questions
1) How is A related to D?
a) Cousin, b) Nephew, c) Uncle, d) Brother

2) How is E related to F?
a) Sister, b) Daughter, c) Niece, d) Wife

3)How many nephews does F have?
a) Nil b) One c) Two d) Three e) Four
Mock Test  [For Trail]
10 question 20 min
 Time: 20 min
Ques 1 : A man is facing west. He turns 45 degree in clockwise direction and then another 180 degree in the same direction and then 270 degree in the opposite direction. Which direction is he facing now ?
a) South b) North-West c) West d) South West

Ques 2 :
Fill in the blank
2, 0, 3, 1, 4, __, 5, 3
a) 9 b) 10 c) 6 d) 8

Ques 3:   Rajiv Sold an article for Rs 56/- which cost him Rs x. If he gained x% on his outlay, what was his cost ?
a) Rs 50 b) Rs 40 c) Rs 120 d) Rs 56

Ques 4: If a / b = 2 / 3 and b / c = 4 / 5, then (a + b) / (b + c) is equal to
 a) 8 : 15 b)  20 : 27 c)  3: 4 d) 27 : 20

Ques 5 : The average age of Jai & Veeru is 20 years. The average age after 5 years will be
 a) 25 years b)  20 years c)  20 years d) 30 years

Ques 6 : How many three digit number can be formed using digits 0 to 9 if repetition is allowed ?
a) 1000 b)  720 c)  900 d) 640

Ques 7 : Like the human organism, the soil is a living ______, that has to remain in a state of dynamic balance to be _____.
a) being, cheerful, b)  System, healthy c)  thing, dead d) entity, nutritious

Ques 8 : Rakesh fall ___ the table ?
a) on b)  upon c)  in d) by

Ques 9: The smallest unit of memory is
a) 16 bytes b) 8 bits c) 1 kilobyte d) 1 GB

Ques 10: Debug term is a term denoting
a) Error correction Process
b) Writing of instruction in developing a program
c) fault detection in equipment
d) Determining useful like

Answer: 1) d, 2) d, 3) b, 4) b, 5) a, 6) c, 7) b, 8) b, 9) b, 10) a 
For more such Puzzles  Like our Facebook Page:
5) Arrangement
Ques: A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the center  A and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the right of P ?
(1) A(2) S (3) X  (4) Z (5) P
Ans is: right of P is X
For more puzzles: Like our Facebook page

Ques: P, Q, R, S, T are sitting in a circle facing the center. R is immediate between S & T.
1) Who is the immediate left to R ?
(1) P(2) Q (3) T  (4) S

Ques: To find the answer of the above question, which of the following statements can be dispensed with?
(1) None (2) B only  (3) C only  (4) B & C only

Part-II: English Lang., Grammar, Vocab, Comprehension
Here your basic English grammar skills will be tested, candidates having reading skills or who have read/found of reading novels will have a plus point in this section
Knowledge of: Verbs: past, present, future tense, nouns, participial, adjectives & all other basics

Ques: He quickly glanced .............................. the book to find what it said about the Indian economy.
(1) at (2) through (3) in (4) to (5) over
The correct answer is “through” which is answer No. 2.

Ques:  The counsel urged the court to ........................... down the obnoxious law.
(1) enact (2) enforce (3) cancel (4) strike (5) declare

Ques: The local official ........................... the Minister of the situation.
(1) explained (2) warned (3) apprised (4) told (5) intimated
Ans is 5

To continue reading visit the next page.........
[PAGE: 1 2 ]

80 comments:

  1. Please can you send me previous exams solved question papers with the detail explination. It'll help me to prepare for insurance assistants exam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. Dear Friend You can purchase some of the best books which contain previous year paper to prepare for the exam

      Delete
  2. pls give books links to reffer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Vishnu you can purchase books from flipkart to prepare for the exam the link is given above , you can simple order it.

      Delete
  3. Is this (NICL) exam will b online or paper based?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Written examination, thereafter, candidates will be shortlisted and will be called for Interview and Computer Proficiency Test

      Delete
  4. PLS SEND ME PREVIOUS YR PAPER FOR NISL

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Sir plz tel me..exam online h kya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Written examination, thereafter, candidates will be shortlisted and will be called for
      Interview and Computer Proficiency Test

      Delete
  7. Hi sir!

    Can anyone help me and let me crack this examination

    how to prepare for this exam and some useful books to prepare for this exam

    i need useful books to prepare for computer knowledge, english and finally the most important one is general knowledge

    which book should i read for general knowledge

    ReplyDelete
  8. plz send the model question paper for NIC...
    NIC exam is an online or written exam ah sir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi.. send ur mail id.will send u the model QA papers
      sundarsukumar08@gmail.com

      by sundar

      Delete
    2. captivated422@gmail.com

      sir plz send me previous question papers of nicl assistant...what kind of test will be taken in computer proficiency test?

      Delete
    3. sir plz send me previous year sample papers of nicl in my id- arshu.khan09@gmail.com

      Delete
    4. my gmail id is manish.navy2010@gmail.com plz send me ,model question paper of nicl exam and link for download admit card

      Delete
    5. ravipgupta1989@hotmail.com

      Delete
    6. deepthidivya16@gmail.com is my mail id kindly send the previous,model papers to my mail id.. it ll be helpful for my preparation.

      Delete
    7. sir if u have question papers please send me at patil.avinashhh@gmail.com

      Delete
    8. Please send me all the question papers at tina.wadhwa90@gmail.com

      Delete
    9. PLease send me question paper !! thanks

      sr.or.vignesh@gmail.com

      Delete
    10. please send me the nicl AO previous year question paper.
      my email id is mayank_kr88@hotmail.com

      Delete
    11. Please send me question papers for NICL IT specialist officer.My Email ID is ruchapathade@gmail.com

      Delete
  9. send NIC model question paper with complete explanation to my mail id sir...

    ReplyDelete
  10. Sir,My Name is Ravi Can You please tell me what is the pass percentage of this NICl .......pls sir

    ReplyDelete
  11. can you tell me how we get hallticket

    ReplyDelete
    Replies
    1. hall ticket will be available 7 days before the examination

      Delete
  12. wt will b asked in computer efficiency test...??

    ReplyDelete
  13. Dear, pls send me previous paper of NICL

    ReplyDelete
  14. hello sir ,
    plz tell me about the computer proficiency test, is it online or manual and the what will be the syllabus for it

    ReplyDelete
  15. Dear Sir,

    Will there be any sectional cut-off in the exam?
    Min. no. of q/s you need to attend like that?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah it is there .. in each section min. cut off is necessary

      Delete
  16. hey, did anybody got o know about the exam date, please post it over here. Thanks in advance.

    ReplyDelete
  17. this exam is clerk based sylabbus right but complete que paper is not at all provided all are in seperate part plz. tell me clearly it is clerk based or po. based

    ReplyDelete
  18. please send me previous year question papers of nicl exam on my id-dollyraghav1208@gmail.com

    ReplyDelete
  19. How we will get the hall ticket? By postal or we want to download it?

    ReplyDelete
    Replies
    1. you can download from the website directly.
      and you will get directly to your registered email id.

      Delete
  20. Dear sir/Madam
    Actually I given the wrong mail ID in National insurance corporation Ltd online registration form.So I can't got the admit card till.Please suggest me how to got the admit card.

    ReplyDelete
    Replies
    1. don't worry............
      you have given your mob. no.......
      then u receive a msg from nicl with your registration no. ok
      take your admit card from nicl

      Delete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. sir,
    pls send me previous year ques paper......if possible.......sankhya.roy@gmail.com..

    ReplyDelete
  23. Replies
    1. To download admit card
      Visit: http://bit.ly/12eNIpZ

      Delete
  24. PLZ send me previous year question papers of NICL assistant exam.
    dindorkaramol@gmail.com

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  27. plz sir send me a link for downloading nicl2013 admit card

    ReplyDelete
    Replies
    1. check the above post i have added the link to download the admit card

      Delete
    2. sir thts link are not work.......
      thts link only open copy of the this page....

      Delete
    3. thank you sir............

      Delete
  28. if anybody have previous year question of NICL plz send me on my mail hksoni87@gmail.com

    ReplyDelete
  29. there are how many questions in total?
    and whether it is necessary to pass in all sections or overall?

    ReplyDelete
    Replies
    1. total 125 ques .. with 25 ques in each section
      yes it is must to pass in all sections

      Delete
  30. on what topic general questions will be asked?
    current affairs or questions related to insurance?

    ReplyDelete
  31. what amount of mark required to crack in NIC?

    ReplyDelete
  32. Is each ques. Asked carry 2 marks each??
    What's the sectional cut off of previous year in nicl exam....

    ReplyDelete
  33. what are the timings of the exam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. U can see in your admit card ...........

      Delete
  34. pls send me previous year ques paper......
    mail id:---> sachin.arora1650@gmail.com

    ReplyDelete
  35. paper was very very very very very very difficulttttttttttt

    ReplyDelete
  36. how was your paper please comment

    ReplyDelete
  37. how many questions were you able to attempt

    ReplyDelete
  38. Guys we request you to comment about how was your paper on our discussion page: http://recruitment-mania.blogspot.com/2013/07/nicl-2600-assistant-recruitment-result.html

    ReplyDelete
  39. Sir i have completed my B.Tech degree from Delhi Technological University. Can i apply for NICL Administrative Officer this job. please inform me at my email id - amitnagpal567@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Respected sir / madam ,
    i have done my B.Tech in CSE and i wanna crack NICL in my stream.... what are the related topics in each section , especially , in my stream CS/IT....
    plz mail the topics to bharathkongala2@gmail.com

    ReplyDelete
  41. sir/madam can nyone plz mail me the previous year question papers of nicl n if nyone knows wat will b the topics for engineers in the core section n from which stream would they b asked?? whether it would cover entire b-tech including mechanical,electronics,electrical,as my branch is electrical.....my id is rajat.dubey286@gmail.com

    ReplyDelete
  42. sir/madam
    can u please mail me the previous year question paper...and can u please please tell me hw will be thexams for be graduates...will it be same for all ???..please reply.
    my mail id is vidpai91@gmail.com

    ReplyDelete
  43. SIR/MADAM PLEASE MAIL ME THE PREVIOUS YEAR QUESTION PAPER......PLS PLS PLS SIR OR MADAM..MY ID IS ..............Akhan3631@gmail.com

    ReplyDelete
  44. sir/ madam
    can u pls mail me the previous years papers for administrative officer post (computer specialists)...pls its a request...my id is somaya91malik@gmail.com

    ReplyDelete
  45. Sir/Madam
    kindly please send/mail previous Question Papers for administrative officer post to my mail id - anirudh.one77@gmail.com for our reference.
    waiting for your positive response.
    Thanking You

    ReplyDelete
  46. Sir, please tell me sir what will be there in computer proficiency test??

    My email id is = dharmesh.a.3110@gmail.com

    ReplyDelete
  47. Please tel me what wil be asked in computer proficiency test
    email id:archanarajuu@gmail.com

    ReplyDelete
  48. can u pls mail me the previous years papers for administrative officer post (computer specialists)...pls its a request...my id is coolramya7@gmail.com

    ReplyDelete
  49. please tell me the syllabus for the general awareness

    pls send me to my mail

    hai2r2@gmail.com

    ReplyDelete
  50. Thank you for providing this awaited information this site very useful information site
    Check my site once
    http://governmentjobsscresult.in/nicl-administrative-officer-re-examination-date-2013/

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete