Showing posts with label General Awareness. Show all posts
Showing posts with label General Awareness. Show all posts

State Bank Of India (SBI) recruitment of 2000 post of ProbationaryOfficers, recruitment Overall exam details, exam books, previous yearpapers

State Bank Of India (SBI) recruitment of 2000 post of Probationary Officers, recruitment Overall exam details, exam books, previous year papers

State Bank Of India Recruitment 2015
SBI News Update: State Bank Of India is going to conduct the recruitment examination for the 2000 post of Probationary Officers. The examination will be conducted tentatively in the month of June 2015. Candidates who are looking for the job in Banking sector can check the details for the exam pattern with paper details as we have provided the sample papers with the recommended books to help you crack the examination.

The applications are invited from the eligible candidates for appointment as PO in SBI. Candidates who clear all the phases of the recruitment are liable to be posted anywhere in India. The exact date of the examination will be announced soon. Meanwhile candidates can prepare for the examination and check the details below



The test will be conducted online at various centers across India. Since the examination will be conducted in multiple cities across the India so you can aspect some level of difficulty. The competition is tough and will require a lot of hard work Start preparing now. Its not too late if you are willing to get job in one of the top Banking Institutes.

VACANCIES

Vacancies
Vacancies (PWD)
SC
ST
OBC
GEN
TOTAL
OH
VH
TOTAL
308
339
541
812
2000
38
24
62

Selection Procedure :
The examination will be conducted in the following phases:

Phase I - Preliminary Examination (100 Marks) 

Duration : 1 hour


SectionMaximum Marks/No. Of Questions
English Language30
Quantitative Aptitude35
Reasoning Ability35

Total100


Friend see you have 1 hour with three sections.So you can see you won't be having much time, so please don't bluff, don't try to attempt all the questions as their is negative marking too i.e 1/4th of the total marks assigned to each questions.
Just guessing & ticking the answer will take you no where. You have to attempt the paper in smart way.
So here are few instructions about how to attempt or you can say tricks to attempt the paper.
1. See all these 3 sections won't require equal time so try to attempt those sections in which you find yourself strong or which takes less time.
2. According to us 
Sections taking more time are: Quantitative Aptitude& Reasoning
Sections taking less time are: English Language
3. We suggest you to go first for sections which take less time so that you have ample amount of time for time consuming sessions.
4. All the questions except English section will be available in bilingual i.e. English & Hindi so don't think that hindi medium candidates or candidates who studied in Hindi can't perform.
5. Candidates who will be selected will go for Phase II.

Phase II - Main Examination (250 Marks)

Objective (200, 2 hours)+ Descriptive (50, 1 hour)

The Objective Test consists of 4 Sections with 50 marks each as follows:
a) Test of English Language (Grammar, Vocabulary, Comprehension etc.)
b) Test of General Awareness, Marketing &Computers
c) Test of Data Analysis & Interpretation
d) Test of Reasoning (High Level)

IMP : The candidates are required to qualify in each of the Tests by securing passing marks.

The Descriptive Test of 50 marks will be a Test of English Language 
(Letter Writing & Essay). 

Phase III - Group Discussion (20 marks) & Interview (30 marks)

The marks of the candidates who qualify in both the Objective Tests and Descriptive Test will be aggregated and arranged for each category. Adequate number of candidates in each category, as decided by the Bank will be called for Group Discussion and Interview. The candidates are required to qualify this test for final selection.

Final Selection

Merit List = Marks scored in Main Examination + Marks scored in GD & Interview

The selection will be made from the top merit ranked candidates in each category. All the results of GD & Interview will be posted on the Bank's website. List of selected candidates will be published in Employment News/ Rozgar Samachar.

Previous Year Question Paper 2014

Answer Key 2014

Question Paper 2014


Section wise Syllabus, Sample Questions
Note: There are some good books to prepare for SBI PO Exam. They contain previous year papers from 2002 to 2014. Purchase these books, it takes 2 to 3 business days & it will be delivered at you place.

Recommended Books



Phase I : English Language
We recommend you to practice comprehensions so that you can increase your speed while answering questions related to the passage. Also, practice grammar as SBI PO has some tough questions.

To provide you with an example given below is a cloze test.
In the following passage, their are blanks, each of which has been mumbered. These numbers are printed below the passage andagainst each, five words/ phrases are suggested, one of which fits the blanck appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.

There is a considerable amount of research about the factors that make a company innovate. So is it possible to create anenvironment (1) to innovation? This is particularly pertinent (2) for India today. Massive problems in health, education, etc. (3) be solved using a conventional approach but (4) creative and innovative solutions that can ensure radical change and (5). There are several factors in India's (6). Few countrieshave rich diversity that India or its large, youn population (7). While these (8) innovation policy interventions certain additional steps are also required. These include (9) investment in research and development bu (10) the govenmentand the private sector, easy transfer of technology from the academic world, etc.to fulfill its promise of being prosperous and to the forefront, India must be innovative.

1. (a) stimuli  (b) conducive  (c) incentive   (d) faciliated   (e) impetus

2. (a) objective   (b) controversy.  (c) doubt.  (d) question.  (e) inference

3. (a) cannot.  (b) possibly.  (c) should.  (d) never.  (e) must

4. (a) necessary.  (b) apply.  (c) need.  (d) consider.  (e) requires

5. (a) quantity.  (b) advantages.  (c) increase.  (d) chaos.  (e)growth 

6. (a) challenges.  (b) praises.  (c) favour.  (d) leverage.  (e) esteem

7. (a) blessed.  (b) enjoys.  (c) endows.  (d) prevails.  (e) occurs.

8. (a) aid.  (b) jeopardise.  (c) promotes.  (d) endure.  (e) cater

9. (a) acute.  (b) utilising.  (c) restricting.  (d) inspiring.  (e) increased.

10. (a) both.  (b) besides.  (c) combining.  (d) participating.  (e) also

Answers

(1) b
(2) d
(3) a
(4) e
(5) e
(6) c
(7) b
(8) a
(9) e
(10) a

 Quantitative Aptitude


1. If the length and breadth of a rectangular garden plot were increased by 20%, what would bethe percentage increase in the area of the plot?
(1) 20 %
(2) 24 %
(3) 36 %
(4) 44 nn %


2. If 7% of the sale price of an article is equivalent to 8% of its cost price and 9% of its sale price exceeds 10% of its cost price by Re. 1, then what is the cost price of the article?
(1) RS 400
(2) RS 350
(3) RS 300
(4) RS 280

3. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the targer of 282 runs?
(1) 6.25
(2) 6.50
(3) 6.75
(4) 7.00

4. The difference between simple interet and compound interest compounded annualy at the rate of 12% per annum on Rs. 5000 for two years will be? 
(1) Rs. 17.50
(2) Rs. 36
(3) Rs. 45
(4) Rs. 72

5. a man who owned 25% of the equity capital of a certain company sold 1/3 of his holding last year and 5/12 of the remaning this year. What part of the business does he own now?
(1) 1/5
(2) 5/144
(3) 7/72
(4) 65/72

6. A father's age is three times the sum of the ages of his two children, but 20 years hence his age will be equal to the sum of their ages. Then the father's age is ?
(1) 30 years
(2) 40 years
(3) 35 years
(4)  45 years

7. If anshul rows 15 Km upstream and 21 Km downstream taking 3 hours each time, then what is the sp eed of the stream?
(1) 2 kmph
(2) 1 kmph
(3) 3 kmph
(4) 1.4 kmph

8. A train 60 m long passes a platform 90 m long in 10 seconds. What is the speed of the train?
(1) 76 kmph
(2) 13 kmph
(3) 58 kmph
(4) 54 kmph

9. Six boys or four men can complete a piece of work in 24 days. In how many days will 3 boys and 10 men together complete the same piece of work ?
(1) 6
(2) 8
(3) 12
(4) Cannot be determined
(5) None of these

10. The sum of the circumference of a circle and the perimeter of a rectangle is 132 cm. The area of the rectangle is 112 sq cm and breadth of the rectangle is 8 cm. What is the area of the circle ?
(1) 616 sq cm
(2) 540 sq cm
(3) 396 sq cm
(4) Cannot be determined
(5) None of these

Answers:

1. (4)
2. (2)
3. (1)
4. (4)
5. (3)
6. (2)
7. (2)
8. (4)
9. (2)
10. (1)


Reasoning Ability

1. Find the missing letter in ABZ, BCY, CDX, DEW, .........

2. Find the missing number in 2, 5, 10, 17,.......

Directions ( 3 to 7)
Read the following information carefully and answer the given questions.
A,B, C,D,E,F,G,H And K are sitting around a circle facing the centre. F is fourth to the right of A, who is third to the right of B. K is fourth to the left of B and third to the right of D. C is third to the right of H. E is second to the left of G.

(3) Who is fourth to the lef of G?
(1) C
(2) A
(3) D
(4) K
(5) Data inadequate

4. What is E's position with respect to B?
(1) Second to the left
(2) Third to the right
(3) Fourth to the right
(4) Third to the left
(5) Fifth to the right


5. Who is third to the right of K?
(1) F
(2) E
(3) G
(4) Data inadequate.
(5) None of These


6. Who is on the immediate right of F?
(1) B
(2) G
(3) E
(4) Cannot be determined
(5) None of These


7. In which of the following combinations is the third person sitting between the first and the second person?
(1) GFB
(2) BGH
(3) ADC
(4) KEC
(5) EGF

8. Find the missing number in 2,6,30,60,130,....

9. Find the missing alphabets in adb _ ac _ da _ cddcb _ dbc _ cbda

10. Find the missing letter in Z W S P L I E ....

Answers:

1. EFV
2. 26
3. A
4. D
5. C
6. B
7. E
8. 210
9. cbbaa
10. B


To continue reading visit the next page......

[PAGE: 1 2 ]

NICL 1000 Assistants exam Syllabus, Sample / Previous year questions of Reasoning, Numerical Ability, General Awareness, Computer knowledge & English Language

National Insurance (NICL) recruitment of 1000 post of Assistant, recruitment Overall exam details, exam books, previous year papers

National Insurance Insurance recruitment 2015
NICL News Update: The exam dates for the will be declared soon and it will be conducted on various date across the month of April. Your exam timing with slot number will be available on your admit card. Hence candidates can wait for some time before then can know the exact date for the same.
Meanwhile candidates can prepare for the examination and check the details below.

National Insurance Company Limited(NICL) is going to conduct the recruitment examination for the 1000 post of Assistants. The examination will be conducted in the month of April 2015. Candidates who are looking for the job in various Insurance companies can check the details for the exam pattern with paper details as we have provided the sample papers with the recommended books to help you crack the examination.

SBI Exam for 300 Management Executive, Sample questions, Previous year papers for Banking Knowledge, Data Interpretation & Analysis, Reasoning, General Awareness


SBI Recruitment exam for 300 Management Executive details
State Bank of India has published the recruitment details for the 300 post of Management Executive(Banking). Candidates who applied for the post and want to prepare for the examination can check the details as we have provided the paper pattern and study guidelines for all those who want to clear this examination.

RBI 506 Assistants recruitment exam Syllabus, Sample/Previous year questions of Reasoning, Numerical Ability, General Awareness, Computer knowledge & English Language

RBI Assistant recruitment Exam 2014
Reserve Bank of India(RBI) is going to conduct the recruitment examination for the 506 post of Assistants. RBI is going to conduct the examination on in the fourth week of September 2014 at more than 50 centers across the India.

Since the centers are huge hence lots of candidates would be appearing in the examination keeping in mind that this will make you a Government Employment in one of the top class Banking in India. Candidates who are looking for this job are to be informed that this examination won't be easy as the seats are limited and the applicants are many.

Candidates who applied for the post and want to prepare for the examination then you are at the right place. We will provide you the complete details about the examination. Just keep visiting this page to get more updates.

Delhi Subordinate Services(DSSSB) 2280 post recruitment exam details, sample question of General Awareness, General Intelligence, Reasoning Ability, Arithmetic & Numerical Ability & English/Hindi questions

Delhi Subordinate Services Selection Board details of the exam for the various post

DSSB Recruitment Exam Details
Delhi Subordinate Services Selection Board is going to recruit 2280 Stenographer, Head Constable, Administrative Officer, Assistant Director, Patvari, Grade II post. Applicants will be selected based on the written examination.
On this page you will get all the details about the examination with sample questions of all the sections including all the tiers.
The sample questions of General Awareness, General Intelligence, Reasoning Ability, Arithmetic & Numerical Ability & English section is given below. Please note that their will be negative marking in Multiple choice question, each wrong answer will deduct 0.25 marks hence you need to be precise.